Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) var positiv til planene til Harald Minge (i midten) fra Næringsforeningen og Kjell-Sigve Lervik i Force da de ble lagt fram i 2015. Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Force Ring ønsket å skape et realfag-lab i «Det skjeve tårn» i Jåttåvågen. Målet er å stimulere interessen for realfag blant ungdom.
«Skråtårnet» i Jåttåvågen er både ingeniørkunst og industrihistorie.
Tårnet ble reist av Norwegian Contractors i 1984 for å bevise hva norsk verftsindustri hadde kompetanse til å bygge.
Tårnet demonstrerer at det var mulig å støpe betongunderstell som helte 16 grader og hadde varierende diameter mellom 16 og 23 m med vekslende veggtykkelse. Dette var en svenneprøve for norsk offshoreindustri og demonstrerte at det var mulig å bygge den 472 meter høye Troll-plattformen, skriver Byhistorisk forening i Stavanger på sine sider.
Teknologien ble senere brukt på 300 meters dyp under utbyggingen av Troll-feltet. Tårnet som er 50 meter høyt, er et spesielt stykke arkitektur og kan stå som et markert symbol på oljeindustrien og den tilhørende teknologien som er blitt utviklet i Stavanger de siste 30-40 årene.Jåttåvågen i de industrielle glansdagene, her bygges Gullfaks C-plattformen på 1980-tallet.
Øyvind EllingsenEiffeltårnet
Eiffeltårnet i Paris er kanskje Europas mest synlige ingeniørbragd. At tårnkonstruksjonen kunne bygges så raskt og så billig i 1889, skyltes god planlegging og nye byggemetoder. Tårnet var verdens høyeste fram til 1930. Fortsatt er det Paris’ største attraksjon.
På samme måte som Eiffeltårnet, var også «Skråtårnet» i Jåttåvågen planlagt som en midlertidig konstruksjon og utstyrt med kanaler for dynamitt, slik at det kunne jevnes med jorden etter bruk.
Les hele saken på
aftenbladet.no