11.02.2016

Høysesong for utleie i Hinna Park

Etterspørselen etter utleieboliger har økt kraftig bare på noen måneder. Pågangen er særlig stor fra oljebransjen, melder Stavanger Aftenblad.


– Vi klarer ikke å skaffe nok boliger for utleie til næringslivskunder, og opplever nå budrunder i leiemarkedet i de mest populære områdene, sier leder i Eiendomsmeger 1 Boligutleie, Nina Camilla Endresen Byberg.

De siste årene har oljenedturen ført til at oljerelatert næringsliv har kvittet seg med innleide konsulenter som har forlatt byen. Dette har igjen ført til mindre etterspørsel etter utleieboliger. Og når etterspørselen faller, går prisene ned.
 

Høysesong for utleie


En av selskapets faste kunder tok nylig kontakt. Selskapet fortalte at de forventet en vesentlig høyere aktivitet fremover og ville ha informasjon om alle nye utleieobjekter i enkelte sentrumsområder og Hinna Park.

– Dette er pressområder nå. Vi er på vei inn i høysesong for utleie og vet det kommer mellom 50 og 100 midlertidige arbeidere i de nærmeste månedene.

Nylig leide de ut en enebolig på Madla til 42.000 kroner måneden.

– Sist vi leide ut noe til over 40.000 kroner var i mars 2015, sier hun.

8. mars i fjor var det 655 boliger til leie i Stavanger. 24. mars i år var det 557 boliger for utleie i kommunen, en nedgang på 15 prosent på vel ett år.

Sommeren 2015 var det 800 boliger til leie i Stavanger. Sommeren 2012 da aktiviteten i oljenæringen var på topp, var det under 300 boliger tilgjengelig på utleiemarkedet.
 

Dvale i to år


– Utleiemarkedet for bolig til næringslivet har vært i dvale de siste to årene. På bunn var det i januar 2016, hvor vi bare leide ut 9 prosent til firmamarkedet. Nå er det økning i tallet på oljeansatte som vender tilbake til Stavanger. De siste månedene har vi leid ut mellom 30 og 40 prosent til firma. Også de store oljefirmaene er tilbake igjen som leietakere, sier Byberg.

Samtidig er innleide konsulenter på vei tilbake.
 

Her er pågangen størst


Det er særlig i området rundt Hinna Park, Laberget og Stavanger sentrum at etterspørselen etter utleieboliger er størst.

Også hos Utleiemegleren i Stavanger har det vært større pågang fra næringslivet.
 

Taktskifte


– Vi opplever nå et taktskifte, sier daglig leder Eirik Hauge hos Utleiemegleren. Han tror at flere prosjekter og større oppdragsmengde fremover vil føre til at det kommer flere folk til regionen. Det virker som det lysner, sier han.

Utleiemarkedet for boliger påvirkes i stor grad av hva som skjer i oljebransjen, og er på mange måter et barometer på hvor stor aktiviteten er.

Hvis etterspørselen nå er på vei opp, vil dette også påvirke leieprisene og føre til at disse vil stige som i sin tur vil påvirke boligprisene.

Kilde: Stavanger Aftenblad