1c581dea-4600-4094-b0e7-cffea2766151

Se, Stavangers Eiffeltårn

Publisert: 07.10.2016 12:57
Hva viser du fram fra Stavanger når du får tilreisende på besøk? Her er Stavangers ukjente severdigheter.
– Dette er jo Stavangers Eiffeltårn, utbryter en ivrig trønder på bilferie i Stavanger. Han har funnet fram til det skjeve tårnet i Jåttåvågen på egen hånd og synes det er rart at byen ikke har gjort mer for å vise fram det spesielle byggverket med den unike historien.


Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) var positiv til planene til Harald Minge (i midten) fra Næringsforeningen og Kjell-Sigve Lervik i Force da de ble lagt fram i 2015. Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Force Ring ønsket å skape et realfag-lab i «Det skjeve tårn» i Jåttåvågen. Målet er å stimulere interessen for realfag blant ungdom.

«Skråtårnet» i Jåttåvågen er både ingeniørkunst og industrihistorie.

Tårnet ble reist av Norwegian Contractors i 1984 for å bevise hva norsk verftsindustri hadde kompetanse til å bygge.

Tårnet demonstrerer at det var mulig å støpe betongunderstell som helte 16 grader og hadde varierende diameter mellom 16 og 23 m med vekslende veggtykkelse. Dette var en svenneprøve for norsk offshoreindustri og demonstrerte at det var mulig å bygge den 472 meter høye Troll-plattformen, skriver Byhistorisk forening i Stavanger på sine sider.

Teknologien ble senere brukt på 300 meters dyp under utbyggingen av Troll-feltet. Tårnet som er 50 meter høyt, er et spesielt stykke arkitektur og kan stå som et markert symbol på oljeindustrien og den tilhørende teknologien som er blitt utviklet i Stavanger de siste 30-40 årene.Jåttåvågen i de industrielle glansdagene, her bygges Gullfaks C-plattformen på 1980-tallet.
 Øyvind EllingsenEiffeltårnet

Eiffeltårnet i Paris er kanskje Europas mest synlige ingeniørbragd. At tårnkonstruksjonen kunne bygges så raskt og så billig i 1889, skyltes god planlegging og nye byggemetoder. Tårnet var verdens høyeste fram til 1930. Fortsatt er det Paris’ største attraksjon.

På samme måte som Eiffeltårnet, var også «Skråtårnet» i Jåttåvågen planlagt som en midlertidig konstruksjon og utstyrt med kanaler for dynamitt, slik at det kunne jevnes med jorden etter bruk.

Les hele saken på aftenbladet.no

 

Aktuelle saker

AGR flytter til Hinna Park

I juni flytter AGR fra sine kontorlokaler på Gausel og over til Hinna Park.

Les mer

– Vi skal skape Nordens beste bydel

- Vår ambisjon er å bli det foretrukne stedet å jobbe og bo i Norden, sier Kjetil Haver, markedssjef i Hinna Park.

Les mer

Reforhandler kontrakter på til sammen 6.600 kvm

Hinna Park har signert to avtaler på reforhandling i Fjordpiren til en samlet størrelse på 6.600 kvm med oljeselskapene OMV og VNG

Les mer